Ranuan valtuuston puheenjohtaja Päiviö Karttunen (kesk) kirjoitti varsin perustellun puheenvuoron ( LK 30.12,11) siitä, miksi Ranuaa ei pitäisi liittää Rovaniemeen. Kuten Päiviö toteaa paikallinen media on liittämässä kuntia yhteen. Tämäkin on totta, sillä ainakaan Rovaniemen valtuustossa ei ole puhuttu kuntaliitoksesta mitään, sillä Rovaniemellä on täysi työ saada aikaisempikin liitos toimimaan.
Kuten media ja Karttunen aivan hyvin tietää paineet kuntaliitoksiin tulee maan hallitukselta, joka pyrkii kaikin keinoin vähentämään valtion menoja, sillä jonkunhan täytyy maksaa tulevat Kreikka ja EU:n vakuusrahastolainat, joihin Suomi on sitoutettu.
Kokoomuksen johdolla ja vasemmiston myötävaikutuksella katse on kiinnitetty kunnille maksettaviin valtion osuuksiin. Ranuan kunta saa valtionosuutta 4212 euroa asukastakohti vuodessa ja Rovaniemen kaupunki 1261 euroa.Ranuan kunnan veroäyri on 19,25 ja Rovaniemen 20.00.
Yksinkertainen laskutoimitus Helsinkissä tehtynä varmaan todistaa, että Ranuan liittäminen Rovaniemeen korottaisi kuntaveroja ja samalla voitaisiin vähentää valtionosuuksia, kun Raunuan tapaiset kunnat leikkaantuisivat valtionosuusjärjestelmästä ulos.
Rovaniemen valtuutettuna minusta Ranuan kunta on ansainnut korkeat valtionosuudet nuoren ikärakenteen, syrjäisen sijainnin, hyvinhoidettujen palvelujen ja aktiivisen elinkeinopolitiikan ansiosta. Kunnan taloutta on hoidettu hyvin. Samoin Ranua on yritysyhteistyövertailussa maan kärkikuntien joukossa.
Kesämökkiläisenä olen joutunut silloin tällöin käymään Ranuan terveyskeskuksessa ja täytyy sanoa, että olen saanut todella hyvän palvelun. Tiedän, että kaupungin hallinnossa ei katsota hyvällä käyntejä muiden kuntien palvelujen piirissä.
Herääkin usein kysymys, että eikö asiakkaan etu olekkaan ensisijainen ja palvelujen saatavuus ? Missä on kuntien yhteistyö kun puhutaan yksittäisestä kuntalaisesta ?!
Toinen asia on se, että saako ranualaiset päivystyspäivinä Rovaniemellä yhtä hyvää palvelua, kuin kaupunkilaiset ja ohitetaanko heidät jonossa? Myös tälläistä puhetta olen kuullut.
Enemmänkin voitaisiin häivyttää kuntarajat niin, että asiakas saisi mennä siihen kuntaan, joka on häntä lähinnä. Kartaa katsomalla moni kylissä asuva asukas voisi hankkia palvelut lähempänä olevasta kuntakeskuksesta tai kotipalvelusta. Samoin kunnat voisivat sopia, että vapaa-ajan asukkaat voivat vapaasti käyttää myös sen kunnan palveluja joissa heillä on kesämökki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti